DIY: wolk van macramé

In deze DIY gaan we een wolk van ijzerdraad pimpen met macramégaren. Het is zeer eenvoudig en zelfs haalbaar voor kinderen. Mijn kids, Oona en Oskar, hadden de simpele techniek direct door. Het enige dat soms ontbrak was het doorzettingsvermogen... :-) Maar je kan de wolk natuurlijk op verschillende kortere momenten maken en het zien als een projectje samen met je zoon of dochter. Of je maakt 'm gewoon lekker zelf tijdens een rustig kidsloos avondje :p 

Benodigheden:

- macramégaren naar keuze 
- een scherpe schaar (best een naai- of stofschaar)
- een meetlat 
- een ijzeren draadfiguur van een wolk (of natuurlijk eender welke vorm)
- een kam
- stijfsel of haarlak
- keukenrol of krantenpapier (om je tafel te beschermen)

Stap 1: Knip de stukjes macramégaren op maat

Voor deze wolk heb je in totaal ongeveer 132 stukjes macramé nodig van 16 cm, afhankelijk van hoe dicht je de knoopjes op elkaar wil. Deze wolk is van het merk Rayher, hij is 30 cm x 17,5 cm groot en ik kocht hem in de Ava. Maar je kan de wolk, alsook vele andere draadvormen, online vinden ;-)

Kies zelf welke kleur jij je wolk wil geven. Je kan ook twee of meerdere kleuren door elkaar gebruiken zoals bij deze 2 exemplaren. 

Je kan zelf even tellen hoeveel stukjes je nodig hebt indien je meerdere kleuren gebruikt. Bij bovenstaande wolken gebruikte ik 3 verschillende kleuren (dus 44 stukjes per kleur) en het macramégaren van het merk Bobbiny, namelijk de enkel gedraaide macramé van 3mm. Voor de ene wolk nam ik de kleuren natural, blush en pastel pink en voor de andere wolk natural, laurel en milky green. Deze kan je online vinden bij woolart.be of hobbyshop-online.nl . Maar je kan natuurlijk eender welk macramétouw gebruiken. Alleen even zien dat het goed uitkambaar is! Je hebt ook getwist macramé. Wanneer je deze uitkamt zitten er allemaal kleine bekjes in.

Knip de 132 stukjes macramé van 16 cm op maat. Gebruik éénmalig je meetlat en gebruik nadien je eerste touwtje om de maat te bepalen. Dit werkt vlotter. Je kan ook een stukje karton van 16 cm lang knippen en je macramégaren hierrond draaien en tussendoor knippen, mocht je het nog sneller willen laten gaan. Stiekem knipte ik mijn stukjes macramé in meerdere fases, dat is ook een optie :p 

Stap 2: Bevestig de stukjes macramé aan de draadwolk

We gaan nu alle stukjes macramé bevestigen aan de draadwolk. Dit doen we met een "Larks Head Knot", welke in deze blogpost reeds aan bod kwam.

Je neemt een stukje macramé dubbel. Steek de lus van je stukje touw langs boven achter de draadwolk naar beneden. Steek de 2 losse uiteinden over de draadvorm door de lus heen. Trek de draden goed aan tot tegen de draadwolk en schuif de knopen tegen elkaar. Herhaal dit proces tot de touwtjes op zijn! Dit neemt even tijd in beslag, maar ik word er althans rustig van... Hopelijk jij ook :p

Stap 3: Kam de macramé uit

Om de macramé goed te kunnen uitkammen, laat je het geheel plat op de tafel liggen. Houd je draadwolk en knoopjes van de macramé wat tegen met de hand waarmee je niet kamt.

Begin met kammen aan de uiteinden van de touwtjes macramé en werk zo stilletjes naar de knoopjes, naar de ijzerdraad toe. Werk echt tot zo dicht mogelijk tegen de knoopjes! Zie het verschil op onderstaande foto's:

Je kan met de kam ook zigzag - bewegingen maken, zo komt de gedraaide macramé nog beter los. Onderstaande video kan misschien helpen. 

VIDEO 

Vergeet de wolk niet om te draaien en de andere kant ook te kammen, dit wordt soms vergeten en zorgt voor een minder mooi resultaat. En gelukkig duurt deze kant veel minder lang ;-)

Stap 4: Stijf je wolk

Je kan nu je wolk en dus het macramégaren stijf maken met stijfsel of met haarlak. Bescherm je tafel met een stuk keukenrol of krantenpapier. Leg je wolk hierop en kam de draadjes allemaal nog eens goed zodat elk draadje perfect ligt. Een tip: gebruik de platte achterkant van je kam of gewoon je vingers om de draadjes in model te brengen en plat te drukken alvorens te sprayen! Haal ook even de pluisjes aan de uiteindes weg alvorens je gaat stijven.

Nu kan je eerst aan één zijde met stijfsel of haarlak sprayen. Soms kan je macramé door het stijfsel of de haarlak beginnen krullen. Om dit te voorkomen, kan je iets op de randen leggen. Let op scherpe of zware voorwerpen kunnen voor afdrukken of plooien in de macramé zorgen. Je kan ook vlak na het sprayen de draadjes nog eens héél zachtjes kammen of gladstrijken. 

Een half uurtje laten drogen en dan het proces herhalen aan de andere zijde. Weer een half uurtje laten drogen en je wolk is klaar om in model te knippen! 

Stap 5: Knip je wolk in model

Indien je jouw wolk hebt behandeld met stijfsel of haarlak, dat gaat het knippen een héél stuk vlotter en makkelijker! Een goede, scherpe naai - of stofschaar doet ook wonderen. Met een keukenschaar zal het lukken, maar nét iets minder vlot en simpel :-) 

Knip de volledige wolk een eerste keer rondom en probeer hierbij even ver van de knopen en dus de draadvorm te blijven. Het beste is de eerste ronde de draadjes nog ietsje langer te laten dan de gewenste lengte... Want je krijgt je wolk zelden van de eerste keer perfect in vorm ;-) Dan kan je na ronde één goed kijken waar het nog korter moet en waar de vorm nog beter kan. Nu kan je je wolk finetunen en bijknippen waar nodig. Wil je het nog korter, dan doe je nog een rondje volledig rondom. 

Zo, jouw wolk is nu klaar! Waar zal jij hem ophangen? Je kan hem met 2 kleine nageltjes aan de muur van de kinderkamer laten shinen. Je kan de wolk ook gebruiken als decoratie bij een kinderfeestje aan het raam. Dit deed ik bij het lentefeest van mijn dochter! Ik gebruikte hiervoor van die zuignaphaakjes waar je aan moet zeveren :p en het leuke was: je zag ze niet eens zitten. De wolken kunnen ook perfect dienen als tafeldecoratie, bijvoorbeeld gevuld met theelichtjes. Mogelijkheden genoeg... ♥

Trots op jouw zelfgemaakte creatie? Deel 'm dan zeker op onze Instagram of Facebook

Veel liefs,
Kelly