DIY: veer van macramè

In deze blogpost leg ik jullie uit hoe je zelf een leuke, ondertussen zeer bekende, veer van macramé kan maken. Ik gebruik voor mijn projectjes macramé van het merk Bobbiny, namelijk de enkel gedraaide versie van 3mm. Deze kan je online vinden bij woolart.be of hobbyshop-online.nl . Maar je kan natuurlijk eender welk macramétouw gebruiken. Alleen even zien dat het uitkambaar is! 

Benodigdheden

  • macramégaren naar keuze 
  • een scherpe schaar (liefst een naai - of stofschaar)
  • een meetlat
  • een kam 
  • optioneel: een houten ringetje of een karabijnhaakje 
  • optioneel: een klembord of plakband
  • optioneel: stijfsel of haarlak

Stap 1: Knip je verticale draad en horizontale draden op maat

Knip de verticale draad van je macraméveer. Hoe langer je deze draad knipt, hoe groter je veer kan worden. Voor mijn veer gebruik ik een verticale draad van 50 cm lang. 

Knip nu je horizontale stukjes macramé op maat. Ik maak mijn stukjes 15 cm lang en knip er 24 stuks van. Wil je een kortere veer kan je minder stukjes macramé knippen, wil je een langere veer kan er meer knippen. 


Stap 2: Bevestig de verticale draad

Wil je een hanger maken met het houten ringetje of een sleutelhanger met het karabijnhaakje? Bevestig de verticale macramé draad van 50 cm dan op de volgende manier: 

Je neemt de verticale draad van 50 cm dubbel. Steek de bocht van je dubbele draad, dus het eindpunt door het houten ringetje of het karabijnhaakje. Neem nu de 2 losse uiteinden en stop deze door het midden door het ringetje of haakje zodat je door het eindpunt van daarnet gaat. Trek de draden goed aan tot tegen de houten ring of het haakje. Dit noemt men in macramétermen de "Larks Head Knot". Onderstaande foto's zullen hier vast meer duidelijkheid scheppen ;-)

 

Stap 3: Knoop de horizontale draden

Je kan indien jezelf wenst, kan je de houten ring of karabijnhaak bevestigen onder de klem van een klembord. Of je plakt de ring of haak vast met stevige tape of plakband. Ikzelf doe dit niet voor dit kleine projectje... Leg je ring of haak voor je neer, samen met de kleine geknipte stukjes macramé, zoals op deze foto:

Je hebt nu 2 mogelijkheden om je veer te gaan knopen. Eén mogelijkheid is dat je de korte stukjes macramé steeds op dezelfde manier gaat knopen. Zo liggen jouw knoopjes allemaal aan dezelfde kant zoals bij deze veer:

De andere mogelijkheid ga ik nu maken. Ik ga bij het knopen van de korte stukjes macramé steeds van kant wisselen. Zo krijg je een ander effect, maar daarom niet minder mooi. Zie hieronder het verschil... Kies dus zelf welke jij het leukst vindt! 

Leg één stukje macramé links dubbelgevouwen onder de verticale basisdraden en het andere stukje rechts dubbelgevouwen erbovenop. Haal nu de uiteindjes van het ene stukje draad door het lusje van het andere stukje draad. Doe dit ook aan de andere kant. Trek dan de uiteinden aan tegen de verticale basisdraden. Schuif het geheel tot boven tegen en trek nogmaals extra strak aan. Leg nu één stukje rechts dubbel onder de verticale draden en het andere stukje links erbovenop.

De rest van het proces blijft hetzelfde. Wissel steeds van kant en bevestig alle horizontale touwtjes. Als je klaar bent met het vastknopen van alle touwtjes, zorg dat elk paartje goed tot bovenaan geschoven is. 



Stap 4: Kam je macramé uit

Om de macramé goed te kunnen uitkammen, laat je het geheel plat op de tafel liggen. Houd je beginnende veer in het midden wat tegen met de hand waarmee je niet kamt.

Begin met kammen aan de uiteinden van de horizontale stukjes macramé en werk zo stilletjes naar binnen toe. Je kan met de kam ook zigzag - bewegingen of beter gezegd korte opwaartse en neerwaartse kambewegingen maken, zo komt de getwiste macramé nog beter los. Vergeet je veer ook niet te kammen aan de andere kant, dit wordt soms vergeten en zorgt voor een minder mooi resultaat. 

 

Stap 5: Stijf je veer (optioneel)

Je kan je veer en dus het macramégaren stijf maken met stijfsel of met haarlak. Bescherm je tafel met een stukje keukenrol of krantenpapier. Leg je veer hierop en kam de draadjes allemaal nog eens goed zodat elk draadje perfect ligt. Een tip: gebruik de platte achterkant van je kam om de draadjes in model te brengen alvorens te sprayen!
Nu kan je eerst aan één zijde met stijfsel of haarlak sprayen. Soms kan je macramé door het stijfsel of de haarlak beginnen krullen. Om dit te voorkomen,  leg ik iets op de hoeken.

Een half uurtje laten drogen en dan het proces herhalen aan de andere zijde. Nu is je veer klaar om in model te knippen!  


Stap 6: Knip je veer in model

Om je veer mooi in model te krijgen, kan je een sjabloon maken van papier dat jou kan helpen. Maar zonder lukt het ook prima! De ene ziet graag een langwerpige veer, de ander ziet graag een vollere veer... Er zijn zelfs hartjesvormige veren... Kies zelf welke vorm jij het tofst vindt! ;-)

Indien je jouw veer hebt behandeld met stijfsel of haarlak, dat gaat het knippen een héél stuk vlotter en makkelijker! Een goede, scherpe naai - of stofschaar doet ook wonderen. Met een keukenschaar zal het lukken, maar nét iets minder vlot en simpel...

Knip eerst één kant ongeveer in het model dat je wenst. Probeer in deze eerste beurt nog niet te kort te knippen of té precies te willen zijn. Draai je veer dan om, zodat je met je goede kniphand de andere kant kan knippen. Nu kan je de 2 zijden wat vergelijken en kijken of je nog wat korter moet knippen of dat de vorm wat beter kan... Heb je een sjabloon? Dan leg je dit gewoon op je veer, je knipt rondom het sjabloon et voilà! 

Je veer is nu helemaal klaar! Waar zal jouw veer gaan shinen? Aan de muur, in de auto, aan je favoriete handtas of gaan de kids ermee lopen? 

Je kan enkele druppels geurende olie op de houten ring doen en de veer aan je achteruitkijkspiegel hangen. Of maak meerdere veren, in verschillende formaten en kleuren, en gebruik ze als tafeldecoratie tijdens een feestje! 

Deel gerust jullie eigen creaties op onze Instagram of Facebook

Veel liefs, 
Kelly